Leesvoer van Nederland Leest: ‘Je bent wat je leest’

Gisteren kwam ik in de lokale bibliotheek dit gratis geschenk ‘Je bent wat je leest’ van Nederland Leest tegen. De titel trok meteen mijn aandacht door de grappige woordspeling op het gezegde ‘je bent wat je eet.’ Nederland Leest maakt elk jaar campagne over een ander thema om mensen aan te sporen meer te gaan lezen en de informatie die ze op doen met anderen te delen. Een heel goed initiatief als je het mij vraagt! Dit jaar staat het onderwerp voeding de hele maand november in de spotlight en het geschenk dat daarbij hoort is gratis af te halen in deelnemende bibliotheken. Voeding is altijd een onderwerp van discussie en dit boek probeert orde te schepen in de snel veranderende voedingstrends van tegenwoordig.

Tijdens het ‘voorgerecht’ van Ronald Giphart werd mijn leeslust opgewekt, zoals een goed voorgerecht betaamd. Hij beschrijft de geschiedenis van onze eetgewoontes in een notendop. Na dit opwarmertje volgen vijf ‘hoofdgerechten’ die het thema voeding vanuit verschillende invalshoeken benaderen.

Chef-kok Pierre Wind vindt het vooral belangrijk dat we creatief en experimenteel leren koken, wat hij culinaire dwarsheid noemt. Je merkt dat koken zijn passie is en hij geeft een aantal leuke, unieke voorbeelden van zijn eigen experimenten.

Vervolgens grijpt Charlotte Kleyn, van huis uit culinair historica, met haar hoofdgerecht de mogelijkheid aan om ons meer te leren over de invloeden van andere landen en culturen op onze hedendaagse eetgewoontes. Het gaat hierbij om kooktechnieken, ingrediënten en hele gerechten. Zo blijkt de Nederlandse keuken eigenlijk helemaal niet zo Nederlands te zijn als wij in dit kleine kikkerlandje wel denken. We staan al eeuwenlang open voor invloeden vanuit andere culturen. Daar valt tegenwoordig misschien nog wel wat van te leren!

Thrillerschrijfster Marion Pauw is als derde aan de beurt met een verhaal over honger. Ik zal niet verklappen waar het precies over gaat, want dan is het niet meer de moeite waard om het te lezen. Het verhaal begint met allesbehalve voeding, waardoor je aandacht getrokken wordt en nieuwsgierig wordt hoe voeding een rol gaat spelen in het verhaal. Toen de honger eenmaal de kop op stak bleek het helaas maar een weinig boeiend stukje.

Door naar Joël Broekaert. Hij houdt een betoog over het consuminderen van vlees. Iedereen heeft de afgelopen jaren wel meegekregen dat we met zijn allen overmatig veel vlees eten en dat we eigenlijk een paar dagen in de week het vlees uit ons eetpatroon moeten schrappen. Waarom blijkt dit toch moeilijker dan gedacht? Joël probeert met het aanhalen van keiharde feiten en argumenten die op ons gevoel spelen ons nogmaals te overtuigen dat we toch echt de carnivoor in ons moeten beteugelen. Hij haalt eigenlijk alle reeds bekende trucs uit de hoge hoed. Maar vind ik dit erg? Natuurlijk niet! Het is goed dat er aandacht aan wordt besteed, want eetgedrag is hardnekkig en de kracht zit in herhaling.

Voor het afsluitende hoofdgerecht, dat eigenlijk een nagerecht had moeten zijn, is er nog een gaatje vrij om Rosanne Hertzberger aan het woord te laten. Zij laat zichzelf uit over marketing in de voedingsindustrie. Eindelijk iemand die haar nek uitsteekt om mensen te laten weten dat een product niet zonder toegevoegde suikers, zonder conserveringsmiddelen en glutenvrij hoeft te zijn (behalve bij coeliakie!!) zoals menig verpakking ons wel doet geloven. Dit zijn allemaal trends waar de voedingsindustrie nogal happig op is, maar deze zijn niet altijd op waarheid zijn gebaseerd. Daarnaast zijn claims op verpakkingen vaak misleidend of totaal irrelevant. Heerlijk dat iemand met verstand van zaken hier een kans krijgt om uit te leggen hoe het werkelijk zit, want soms zien we door de verpakkingen het eten niet meer.

Ondanks dat er veel aspecten van voeding langskomen is een minpuntje van het boek dat in alle hoofdgerechten het belang van gezonde voeding nauwelijks wordt aangestipt, terwijl juist hier in mijn ogen ook nog veel winst te behalen valt. Jammer, want de titel was daarin wel veelbelovend.  De pagina’s proza van Marion Pauw hadden beter anders ingevuld kunnen worden om dit aspect naar voren te laten komen.

Gelukkig is er tussen de hoofdgerechten door nog wel wat aandacht voor actuele discussies uiteenlopend van de toekomst van kweekvlees tot de suikertaks. Ook worden er leessuggesties gedaan en een paar goede recepten mogen niet ontbreken. Al deze ‘bijgerechten’ zijn korte onderbrekingen die op een prettige manier de verschillende onderwerpen aanstippen zonder ze uit te melken.

Al met al is het een leuk geschreven boekje waarin veel verschillende kanten van de voeding aan bod komen en meer bewustzijn rondom voeding gecreëerd wordt. Dus mocht je deze maand nog in de bibliotheek komen en geïnteresseerd zijn, vergeet dan niet dit gratis geschenk mee te nemen!

Voor meer informatie over de campagne kun je terecht op https://www.nederlandleest.nl/.

Ik hoop dat ook ik jullie leeslust heb opgewekt!

Liefs,

Rosien

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: