Luchtige, halfzachte wafels! (+/- 40)

Wat doet een mens op een herfstige zondagmiddag? Juist, wafels bakken! Eten hoeft niet altijd gezond te zijn, toch?!? Afgelopen zondag heb ik samen met mijn moeder onze traditionele wafelbak gehad. Een jaar of tien geleden vonden wij een verdwaald wafelrecept in de wel bekende rommelige keukenla. We besloten het recept uit te proberen en sindsdien bakken we deze wafels elk jaar. Het zijn luchtige, halfzachte wafels. Graag deel ik met jullie het recept! Uit 1 kg zelfrijzend bakmeel haal ik ongeveer 40 wafels. Meestal bak ik ze zo dat de wafels na het bakken de vorm voor 2/3 vullen, dus niet helemaal vol, omdat ik ze dan zelf te groot en te machtig vind. Liever bak ik ze iets kleiner, zodat ik er meer heb en er vaker van kan genieten of meer kan uitdelen!

Benodigdheden:

 • Mixer
 • Wafelijzer met grote ruit

Ingrediënten:

 • 1 kg zelfrijzend bakmeel. Als je geen zelfrijzend bakmeel hebt kun je ook per 500 g bloem 1 zakje bakpoeder toevoegen. Dit geeft hetzelfde resultaat.
 • 1/2 kg lichtbruine basterdsuiker
 • 500 g margarine op kamertemperatuur
 • 8 eieren op kamertemperatuur
 • 5 pakjes vanillesuiker
 • evt. een scheutje melk
 • vloeibare bakboter uit een fles
 • evt. rozijnen, aanrader!!

Bereidingswijze:

 • Als je rozijnen gebruikt: wel de rozijnen. Kook water in een pannetje of in de waterkoker. Voeg de rozijnen toe aan dit hete water en laat ze 5-10 minuten hierin staan. Giet het water af en dep de rozijnen droog in een theedoek.
 • Splits de eieren. We hebben zowel het eigeel als het eiwit nodig!
 • Klopt het eigeel luchtig met de mixer.
 • Voeg de margarine, basterdsuiker en vanillesuiker toe. Klop het geheel tot een egaal mengsel.
 • Zeef het zelfrijzend bakmeel erbij en spatel dit erdoor. Als het niet goed lukt is het mengsel te droog en kun je een scheutje melk toevoegen. Als het dan nog niet lukt kun je even met je handen kneden of de deeghaken.
 • Klop het eiwit schuimig in een aparte kom met schone, vetvrije menghaken totdat je de bak op de kop kunt houden en het eiwit blijft zitten.
 • Spatel het eiwitmengsel in twee keer door het mengsel met zelfrijzend bakmeel. Het kan even duren voordat het geheel erdoorheen zit.
 • Spatel tot slot de rozijnen door het mengsel en je bent klaar om te bakken!
 • Verwarm het wafelijzer.
 • Spuit elke keer als je aan een nieuwe ronde wafels begint op elke plaat (boven en onder) een klein beetje bakboter, dit zorgt ervoor dat de wafels goed loskomen van de plaat.
 • Schep een bolletje ter grootte van ongeveer een eetlepel (mandarijn) op de plaat, sluit de plaat en bakken maar!
 • En nu komt het: timing!! Zelf heb ik een heel oud ijzer zonder standen. Eigenlijk kan hij dus alleen heel heet. Timing is bij ieder wafelijzer anders dus het is moeilijk hier iets over te zeggen. Zelf heb ik altijd ongeveer twee minuten baktijd nodig. Als je niet zeker bent of de wafels al gaar genoeg zijn kun je heel voorzichtig de bovenkant omhoog proberen te trekken. Als je nog weerstand voelt laten de wafels nog niet los. Trek dan niet door, want dan splitst de wafel in tweeën en moet je het ijzer laten afkoelen om de wafelresten te verwijderen. De eerste paar rondes is het even aftasten en de tijd bijhouden, maar naar verloop van tijd gaat het prima.
 • Zodra de wafels klaar zijn kun je ze uit het ijzer wippen door met een vork in de zijkant te prikken en hem op te tillen. Laat ze op keukenpapier of op een rooster afkoelen en berg ze daarna luchtdicht op.

Tips:

 • Zelf vind ik ze het lekkerste de dag na het bakken.
 • Als je 40 wafels te veel vind in één keer is dit een ideaal recept om te halveren!
 • De wafels zijn minimaal een week te bewaren als je ze in een luchtdichte doos bewaard. Zo kun je er lekker lang van genieten!
 • Maak eens de helft met rozijnen en de andere helft zonder. Zo heb je voor ieder wat wils!
 • Ben je een chocoholic: kies jouw favoriete chocolade, smelt deze au bain-marie en dompel de wafels voor de helft erin. Eventueel kun je er dan nog een lekkere topping over strooien zolang de chocolade nog vloeibaar is. Denk aan: nootjes, discodip, smarties enz.  Het is een beetje een kliederboel, maar wel de moeite waard.

Bon appetit!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: