Goede voornemens: naar een gezonder leven in kleine stapjes!

De propvolle kerstdagen zijn achter de rug en op oudjaarsdag hebben we ons nog een keer helemaal laten gaan om in januari vol overtuiging te starten met onze welbekende goede voornemens. Elk jaar nemen we ons opnieuw voor minder te gaan snacken, vaker een glaasje alcohol te laten staan en toch echt minimaal twee keer per week die sportschool te bezoeken. Hoe nobel onze voornemens ook zijn, na een paar weken vallen we terug in oude gewoontes. Waarom is het toch zo moeilijk om ons gewoon aan de afspraken die we met onszelf gemaakt hebben te houden? Ik denk dat het antwoord moet zijn dat we de lat veel te hoog leggen. Dus mijn tip voor komende jaar: leg de lat lager en werk in kleine stapjes naar je einddoel!

Onze voornemens zijn vaak hele grote veranderingen die we onszelf in één keer opleggen. Van het ene op het andere moment mag je niks meer van jezelf. Je maakt alle koektrommels leeg, de chips is verruilt voor schijfjes komkommer en de nieuwe blender die je gekregen hebt met kerst draait overuren. Maar na een paar weken staat diezelfde blender stof te vangen op zolder. Waar we vroeger nog in crash diëten geloofden blijkt de laatste jaren dat het belangrijk is om jezelf een leefstijl aan te leren die je de rest van je leven kunt volhouden. Dus niet in één keer het roer om, maar in kleine stapjes naar een gezondere leefstijl. Geef jezelf de tijd om deze stapjes in je dagelijkse routine te slijten, zo ga je van een goed voornemen naar een goede gewoonte! Gemiddeld gezien kost het ongeveer een maand om een nieuwe gewoonte aan te leren. Dit is langer dan je denkt en natuurlijk veel makkelijker vol te houden als de veranderingen klein zijn.

Maar hoe maak ik die kleine stapjes dan? Voor mij werkt het heel goed om elke week bewust één ding in mijn voeding te veranderen. Zo zou je elke week voor een product uit je voedingspatroon een gezonder alternatief kunnen zoeken. Komend jaar zal ik ik elke week een concreet voorbeeld geven om te helpen bij het aanmeten een gezondere levensstijl. In 52 weken tijd kunnen we zo veel meer bereiken dan je misschien voor mogelijk hield!

Voor deze week wil ik als tip meegeven om alle boodschappen voor een week in één keer te doen. Eventueel kun je halverwege de week nog een kleine boodschap doen voor versproducten of als je toch iets vergeten bent. Door één moment in te lassen voor de boodschappen kom je niet elke keer in de verleiding meer te kopen dan je nodig hebt. Uit ervaring weet ik dat als je elke dag naar de supermarkt gaat je elke dag met meer terug komt dan je eigenlijk nodig had. Ik ken mijn eigen gedachten wel: de roze koeken zijn toch wel heel lekker vanavond bij de thee en morgen is de eerste aflevering van Wie is de Mol is op televisie, daar verdien ik wel een lekker glaasje wijn bij. De excuses zijn eindeloos! Als je niet elke dag in de supermarkt komt, haal je minder verleidingen in huis en eet je het dus ook niet. Je creëert regelmaat en moet voor een week vooruit denken over het menu. De keuzes die je maakt zijn bewuster en je koopt alleen wat je nodig hebt. Zo wordt je portemonnee zwaarder terwijl je zelf lichter wordt! Een ander voordeel is dat het je tijd scheelt. Toen ik nog in Maastricht studeerde deed ik bijna elke dag boodschappen. Na een lange dag studeren moest ik eerst nog langs de supermarkt en dan nog beginnen met koken. Daardoor stond vaak een groot deel van mijn avond in het teken van koken en eten. Dat hoeft niet erg te zijn, maar nu heb ik tijd voor andere dingen en hoef ik niet elke avond na te denken over wat ik nou toch eens zou eten. Tot slot is de het vaste boodschapmoment een goede basis om al mijn andere tips die dit jaar nog gaan volgen in de praktijk te brengen. Bij het maken van het boodschappenbriefje kun je bewust één ding veranderen en dit elke week vasthouden.

Sinds ik in Venlo woon pas ik het vaste boodschapmoment toe en ik heb gemerkt dat het werkt! Ik proost (met een glaasje citroenwater) op een gezond en liefdevol 2019! Dat al je goede voornemens uit mogen komen!

Liefs,

Rosien

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: